“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

zondag 3 juni 2007

Departures

In het stukje van les twee had ik beloofd iets uit te leggen over de verschillende departures.

Rotterdam Airport heeft één baan voor start en landing. Afhankelijk van de windrichting wordt de baan de ene kant of de andere kant op gebruikt. Je start en land namelijk altijd tegen de wind in.
Daarom heet de baan de ene keer runway 06 en de ander keer runway 24. Runway 06 ligt in de richting 057 graden (op de kompas roos) en 24 ligt op 237 graden. 237 + of - 90 graden windrichting betekent baan 24, komt de wind uit 57 + of - 90 graden betekent starten en landen op 06.

Om de overlast voor de omwonenden zo veel mogelijk te beperken zijn er 'verplichte' uitgangen (tevens ingangen) in het Rotterdamse luchtruim; Hotel, Mike en Romeo. Een Hotel departure (zie blog les 3) is dus over het Westland richting Hoek van Holland. Een Mike departure is richting Moordrecht/Gouda en een Romeo departure is via de a16 naar Ridderkerk/Zwijndrecht. Ruweg dan he... Afhankelijk van de richting waarin je opstijgt moet je dus na de start soms wel 'ns een bocht maken om de goeie richting op te gaan. De keuze voor departure ligt overigens bij de piloot. Dit heeft meestal te maken met de richting van de bestemming, bij het lessen met het gebied waar je oefeningen wil doen.
De departure geef je op in het vluchtplan, dat voor elke vlucht wordt ingediend. Hierdoor weet de toren welke kant je opgaat na het opstijgen en zullen zij eventueel een hoogte opgeven.
Als je wilt kun je ook een 'direct' vragen aan de toren. Bijvoorbeeld een 'direct Rijswijk'. Als je toestemming krijgt kun je direct de richting opgaan die je wilt en hoef je je niet strak aan de departures te houden. Leuk als je even het luchtruim boven je huis onveilig wilt maken. :)

Tot zover dit stukje informatief met Marcel. De volgende keer schrijf ik iets over de CTR...

2 opmerkingen:

martijn zei

leuk stukje! overigens zijn de departures altijd makkelijk te onthouden aan Moordrecht (Mike dep.), Ridderkerk (Romeo dep.) en Hoek van Holland (Hotel dep.)

punt Whisky (in de hotel dep) is van Westerlee, en punt Tango van Tankstation.

Met Foxtrot voor de Brienenoord kan je niets, en ook Oscar voor het Terbregseplein wil niet.

Point Papa is voor mij makkelijk... het ziekenhuis waar ik geboren ben.

Cowboy zei

Foxtrot had dat niet iets met Feyenoord te maken??