“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

zondag 24 februari 2008

Sightseeing

Een tijdje geleden op een verjaardag hoorde ik dat mijn neef Niels en nicht Natasja nog nooit gevlogen hadden en dat toch wel graag een keer wilden.
Nou, kon geregeld worden natuurlijk.

Dus ik had voor vandaag weer de PH-SVQ gereserveerd, niet voor een les, maar voor een rondvlucht onder begeleiding. :)
Vanochtend zag het weer er prima uit, dus maar gelijk online een vliegplan ingediend.

We waren lekker vroeg op de club, dus ruim de tijd om wat te vertellen en te laten zien. Victor was ook op tijd, en de SVQ kwam binnen terwijl we aan de thee/koffie/fris zaten.
Het plan was om na take-off een Mike departure te vliegen, daarna richting Schiphol om de Schiphol CTR te kruisen, dan langs de kust weer naar het zuiden vliegen, langs 's Gravezande (daar wonen ze) en vervolgens een Hotel arrival.
Aanstaande dinsdag heb ik RT praktijk examen en op deze manier kon ik lekker oefenen met de RT. Nuttige met het aangename verenigen toch?

Omdat we lekker op tijd waren het FIO op schiphol gebeld om het vliegplan iets te vervroegen zodat we snel wegkonden. Er zat brandstof genoeg in de kist dus dat scheelde ook weer..
Na instappen van de passagiers (uitgebreid vastgelegd op foto en video...) de pre-flight inspectie, zelf instappen, checklisten afwerken, starten en taxieën maar naar runway 24, Victor 2.
Daar aangekomen runup checks, en na een ready for departure gingen we op weg.

Na het verlaten van de CTR bij Mike richting punt Victor gestuurd, het verplichte punt bij Schiphol. Even na Woerden de toren van Schiphol opgeroepen voor de cross clearance, maar helaas; stay outside the control zone. We kregen geen toestemming om over Schiphol te vliegen.
Dus zijn we doorgevlogen en hebben daarna toestemming gevraagd voor het binnengaan van de Amsterdam Sector, een speciaal hoekje in het Schiphol gebied precies boven Amsterdam centrum. Dat mocht wel...
Na het verlaten van het luchtruim boven Amsterdam koers gezet richting IJmuiden, om vanaf daar de kust te volgen. Toen we daar vlogen kwam een stukje boven ons een kist van AlItalia inbound Schiphol voorbij zetten in een mooie bocht. Gaaf gezicht.

Aangemeld bij Amsterdam Information en na het passeren van IJmuiden gedaald naar 500 voet en zo de kust afgevlogen naar het westland. Dus ook lekker laag langs Scheveningen, blijft leuk.
Daarna 's Gravezande opgezocht en na enig speurwerk ontdekte Niels en Natasja hun huis. Twee circels boven het huis gaven gelegenheid tot het maken van eigen Google Earth foto's. :)

Daarna de toren opgeroepen voor een Hotel arrival. En met een best redelijke landing op baan 24 kwam er een einde aan deze vlucht.
Erg leuk om zo te vliegen, gewoon voor de lol. Niels en Natasja hebben veel foto's gemaakt.

Natuurlijk weer de vlucht met GPS gelogd dus googlen maar!

See ya!

2 opmerkingen:

Niels zei

Heey

Het was echt super gaaf! Nog een keer bedankt alleen jammer van Schiphol, maar ondanks dat het Amsterdam was zag het er wel mooi uit!!

Ik stuur je wel de link van fotoalbum met foto's (fotoalbum.com). Lang uploaden maar dan heb je ook wat he

Heel erg bedankt!

Groetjes Niels

Arjan zei

Leuk verhaal Marcel, jammer dat je niet over schiphol kon... Lijkt mij heel gaaf om over die grote kisten heen te vliegen...

Groetjes
Arjan...