“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

woensdag 13 mei 2009

Rally twee, een spel van kat en muis

Gisterenavond stond rally nr 2 op de planning met als thema; donkere wolken boven Nederland, een spel van kat en muis. Hero en Jeremy gingen mee als self loading cargo voor het zoekwerk.

Het thema ging over de tweede wereldoorlog en met name over de manier waarop bommenwerpers hun doelwit konden vinden in een tijd dat er nog geen GPS of een ander modern navigatie hulpmiddel voorhanden was.

Er is toen een systeem bedacht wat een beetje lijkt op radio bakens die we nu gebruiken met o.a. DME apparatuur. Een DME (Distance Measuring Equipment) instrument geeft de afstand tot een baken aan (in nautical miles) wanneer je dit baken in je navigatie apparatuur insleutelt.
Als je dit met verschillende bakens doet kun je een kruispeiling doen, en je kunt op op basis van een vaste DME afstand rond een baken vliegen.

Met name dit laatste werd gebruikt voor het bepalen van de te vliegen route voor de rally. Er was een lijstje DME afstanden gegeven tot bepaalde bakens en op deze manier moest je de route weten te plannen. Een passer was daarbij erg handig bleek later.  :)

Ruwweg zouden we vanaf EHRD richting Zoetermeer vliegen en daarna Leiden, dan de kust op pikken tot boven IJmuiden, daarna richting Alkmaar, van daar in een strakke lijn over de VOR bakens SPY en PAM, stukje zuidwaarts en vervolgens richting Mike. En dat alles in min of meer circel vormige tracks. Leuk om te doen, maar niet heel makkelijk zonder DME in de kist. De GPS bood gelukkig wel wat hulp. 'K moet nog even kijken naar de GPS track, maar die zal wel niet helemaal (of helemaal niet) met de bedachte route overeenkomen. Elke overeenkomst berust op louter toeval.  :P

Onderweg moesten we natuurlijk weer foto's spotten en de lokatie aangeven op de route. De vlucht duurde ongeveer 5 kwartier waarbij we iets meer dan de helft van de foto's hebben gevonden. Denken we...  :)
Althans, Hero heeft er iets van 7 gevonden en Jeremy 1. En die was nog dubieus.

Bij terugkomst nog een lijstje vragen uit de periode 40-45. Dus laptops tevoorschijn gehaald en een major google search gestart. Want in tegenstelling tot andere teams hadden wij niemand die de oorlog nog heeft meegemaakt.  :D

Daarna op de club nog even wat gegeten. Uitslag nog niet meegekregen, maar als die bekend is zet ik dat er nog even bij.

O ja, Arjan, nogmaals gefeliciteerd met je papiertje!  :D

Geen opmerkingen: