“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

zondag 15 mei 2011

Sailingkids (2)

Positie: abeam Vlaardingen
Hoogte: 1300 voet
Snelheid: 115 kts groundspeed
Passagiers: 2
Vliegtuig: PH-NSC, Robin DR400 Ecoflyer
Tijd: 14:45 LT

De rookkolom die we in de verte zien is toch wel behoorlijk zwart. De vader van Daniëlle (die toch liever achterin ging zitten) vliegt als co-piloot mee en we vragen ons af of dit weer een brand is bij Moerdijk of iets anders. Naarmate we dichterbij komen (we volgen de Nieuwe Waterweg naar de Euromast) blijkt het toch een brand te zijn. We horen conversaties tussen andere vliegers die in de buurt van de brand vliegen en Rotterdam Tower. Ze geven informatie door over de omvang van de flinke fik. Het blijkt een pallet bedrijf te zijn dat in de hens staat, en goed ook. Het is ongeveer om 14:00 LT begonnen, zo rond de tijd dat we de pre-flight check deden.

Op verzoek van de twee Rotterdammers aan boord vraag ik ter hoogte van de Euromast aan de controller of we door mogen voor een orbit boven het Feijenoord stadion. Dat mag en enkele minuten later hangen we erboven. Er is niemand op het veld, er staan weinig auto's op het parkeer terrein. Letterlijk 'rust'.
Ik meld 'finished orbit' en vraag of we via de Euro mast en Papa terug mogen naar het vliegveld. De rondvlucht zit er alweer bijna op.
Nadat ik ons boven Papa meld krijgen we de opdracht om de baan in het midden over te steken voor een righthand runway 24. De wind is uitdagend; 290/13 max 20 kts voor baan 24. Lekker crosswindje dus met wat variatie. Met een standje minder flaps en iets hogere snelheid glijden we short final af. Alles gaat volgens plan en met het rechterpootje eerst landen we weer veilig op de thuishaven. 'P-SC, taxi to lima' komt uit de headsets. M'n co-piloot en passagier hebben genoten van de vlucht en zijn onder de indruk. 'Machtig mooi!'

Eerder die middag; 13:00 LT
De briefing van Wouter voor de vluchten van vandaag begint. Het is weer Sailingkids dag. We gaan met 5 vliegtuigen 9 vluchten uitvoeren zodat alle kinderen een rondje kunnen meevliegen. Het weer zit mee, scattered bewolking op 3000 voet, met een lekker windje uit het noord-westen.
Ik stond gepland om één vlucht te vliegen, maar na terugkomst van de vlucht met de Robin vroeg Elien, die ook een vlucht zou doen, of ik die van haar over kon nemen. Ze voelde zich ziek en dan ga je als piloot niet airborne, zeker niet met kinderen als passagiers. Er waren nog twee meisjes overgebleven door het uitvallen van die vlucht terwijl de rest van de groep al was geweest of onderweg was. Tuurlijk doen we dat, niemand blijft achter. We liepen naar de passagiers toe en Elien vertelde dat ze toch nog een piloot had gevonden om met ze te gaan vliegen. Met happy faces tot gevolg.  ;-)
De PH-SVG was beschikbaar en het vliegplan was al gefiled. Dus instappen en wegwezen, want dan konden ze later nog mee met de rondrit van de EHRD bus.

Het was weer een leuke middag met blije kids en dankbare ouders. Toch gaaf dat je met je (uit de hand gelopen) hobby af en toe zulke dingen kunt doen...

Happy landings, be safe up there.

(Het format van deze blog entry is genadeloos gejat van Captain Dave.) 

Geen opmerkingen: