“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

zondag 9 september 2012

Mini Hoogvliegersdag EHRD (2) met spannend slot

Afgelopen zaterdag (8 september) werd de tweede mini Hoogvliegersdag op Rotterdam-The Haque airport georganiseerd door VCR, en bij name Wouter Liefting.

20 kinderen werden Hoogvlieger, op weer een perfect georganiseerde dag. Ook het weer deed goed mee. Maar alhoewel het 's ochtend heel mooi leek, gaf de meteo broken/few 400-600 voet en zicht rond 5 km. Dus niet om over naar huis te schrijven. We zijn dan ook wat later gestart met de vluchten, omdat het steeds beter werd, maar wel heel langzaam.

Het vliegtuig waar ik in vloog (PH-SVU, Robin DR400) had eerst een camera (GoPro) op de vleugel en daarna ééntje in de cockpit. Die beelden zullen gebruikt worden in de aflevering van Hoogvliegers TV, die over een tijdje op de Hoogvliegers site zal staan. Ben heel benieuwd. Ik heb drie vluchten uitgevoerd deze keer

Het eerste verslag staat al op de Hoogvliegers site. Link

Aan het einde van de laatste vlucht gebeurde er wel wat vervelends. Gelukkig had dit niets met deze vlucht, Hoogvliegers of VCR te maken, maar toen ik op downwind zat voor mijn derde en laatste landing brak er paniek uit op de radio.

In de buurt van Wassenaar, langs de kust, was er een mid air collision geweest, ofwel een botsing in de lucht. Eén van twee vliegtuigen die in een losse formatie vlogen raakte een ander vliegtuig dat eronder vloog. Ik hoor de piloot met een bevende adrenaline stem rapporteren wat er zojuist was gebeurd.  EHRD tower,  professioneel als altijd,  vroeg naar hun intenties en of ze iets konden zeggen over het toestel dat ze geraakt hadden. Hij meldde dat ze retour konden vliegen, maar niets konden zeggen over het andere toestel. Het lukte tower niet om radio contact te maken met het andere toestel...

Dit is een filmpje uit het toestel dat terugkeerde. Hieronder nog een filmpje vanuit dat zelfde toestel.Gelukkig liep alles goed af en raakte niemand gewond.
Het geraakte toestel kon landen op het strand van Wassenaar. Er was wel flinke schade aan de linkervleugel. En zo'n vleugel is behoorlijk essentieel bij het vliegen. Goed werk van de piloot van dat toestel!
Bericht op Nu.nl.

Hier staat een foto van het moment dat de twee toestellen elkaar raakten.

Dit alles speelde zich af toen ik op EHRD downwind, base en final vloog gevolgd door de landing. Hoogvliegers in de kist, in de gevaarlijkste fase van de vlucht, luisterend naar de radio (ik had snel kunnen doorstarten om hulp vanuit de lucht te bieden als dat nodig was)...toch meer spanning dan bij een normale landing. In ieder geval een spannend einde van een bijzondere maar wederom mooie Hoogvliegersdag....

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaaaaaaaaaaap ben je ermee gestopt ?

Skycaptain Marz zei

Waarmee?
En weltrusten...

Anoniem zei

met bloggen gast...

Skycaptain Marz zei

Nee joh, gekkie!