“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

zondag 18 juli 2010

EHRD to EHLE crossing EHAM

Ofwel, van Rotterdam naar Lelystad via Schiphol...

Een tijdje geleden vertelde Arjan dat hij wel 'ns over Schiphol wilde vliegen, maar dat hij het niet prettig vond om dat de eerste keer alleen te doen. Logisch, want de werkdruk is best hoog tijdens zo'n vlucht. Je moet de radio goed in de gaten houden en de layout van Schiphol een beetje kennen, want je krijgt toch wel vaak opdrachten ergens vandaan te blijven en dan moet je wel weten waar welke baan precies ligt.
Dus stelde ik voor dat een keer met z'n tweeën te doen.

Gisteren was het dan zover. We zouden van Rotterdam via Schiphol naar Lelystad vliegen, daar wat eten en dan weer terug. Arjan had de Cessna172 PH-ANH geboekt voor deze vlucht. Een hoogdekker, dus leuk zicht naar beneden. Bianca en Calvin vlogen mee en zorgden voor het vastleggen van de vlucht.

Rond half zes vertrokken we met de kaarten van Schiphol op schoot vanaf EHRD baan 24, met een right turn out direct Zoetermeer, op 1300 voet, squawk 0000. Arjan vloog, ik deed de radio vanaf de co-pilot seat. Na het verlaten van de EHRD CTR meldde ik ons aan bij Amsterdam Information en vertelde onze intenties, inclusief het crossen van Schiphol.
Ongeveer 5 minuten vóór Zandvoort riep ik weer op met het verzoek of ze konden coördineren met Schiphol om te vragen of we er overheen mochten. Maar we kregen te horen dat de toren al was gebeld en dat we bij Zandvoort moesten melden als we gingen overschakelen naar Schiphol tower. Zo gezegd zo gedaan en we schakelden over naar Schiphol tower. Ik meldde ons aan en we mochten door, direct inbound tower was de opdracht. Gaaf!!!

Een paar minuten later was het zover, welkom boven Schiphol...


Het leek ons wel leuk om even rond de toren te vliegen, dus ik vroeg of dat mocht. Was geen probleem zolang we maar ten noorden van baan 22 bleven, dus daar gingen we...


Erg koel om te doen dit!
Na een paar rondjes vonden we het genoeg en vroegen we of we richting Zaandam weer mochten vertrekken. Ook dat was geen probleem.

Bij Zaandam meldde ik ons af en bedankte de heren voor hun medewerking. We vlogen daarna door naar Lelystad waar Arjan de ANH rond 18:30 netjes neerzette.
Eenmaal binnen bleek dat EHLE al om 19:00 dicht ging (wij dachten 21:00), dus eten zat er daar niet in.
Dus gauw een nieuw vliegplan ingediend en maar weer naar de kist. Ik vloog de kist terug naar Rotterdam, in één rechte streep want we hadden inmiddels best honger.

We vlogen via PAM en Mike en kregen een direct 24 vanaf Oscar. Na de landing de kist geparkeerd en snel naar binnen voor een happie eten.

Onwijs leuke vlucht, Schiphol blijft toch wel apart om te zien van bovenaf.
Hier nog meer foto's, en hier de GPS track.
En dankzij de achterpassagiers ook nog een filmpje...Overigens best wel jammer dat veel GA velden al zo vroeg gesloten zijn op zaterdagavond. Wat dat betreft is zo'n internationaal veld als Rotterdam dan wel weer handig...
Happy landings!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hartstikke gaaf zeg!
Echt wel stoer :-)

Groetjes,
Susanne