“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

zondag 17 oktober 2010

LPE & scenic flight Zeeland

In februari 2008 heb ik het examen radio telefonie (RT) gedaan als onderdeel van mijn brevet. Dit was in de laatste week dat het IVW (Inspectie Verkeer en Waterstaat) zelf nog die examens afnam in Hoofddorp. Kort daarna is dat overgegaan naar de vliegscholen en mocht het examen door instructeurs afgenomen worden. Echter, daar kwam wel een eis bij: spreek redelijk Engels.Nu lijkt dat nogal logisch (zeker voor Europeanen), maar iedereen die in Frankrijk wel 'ns de weg in het Engels heeft gevraagd weet dat het niet altijd bij iedereen goed zit. En dat is niet anders in de luchtvaart.

Dus moet iedereen met een vliegbrevet minimaal LPE level 4 halen (LPE staat voor Language Proviciency Endorsement en er zijn 6 levels; 1 is slecht, 6 is uitstekend). Als je bij het IVW het RT examen hebt gedaan heb je uitstel tot voorjaar 2011.
De meeste Nederlanders halen overigens wel level 5. Maar, met level 4 en 5 moet je om de zoveel jaar de test opnieuw afleggen, wat natuurlijk iedere keer een flinke bom duiten kost. Echter, als je level 6 haalt ben je klaar voor de rest van je leven.

Vandaag heb ik die test afgelegd. Ik haalde level 6, hoef er dus niet meer voor terug. Maar belangrijker nog, het kost me geen extra geld meer.  :-)

Omdat ik toch naar de club moest voor het LPE examen en er erg mooi weer voorspeld was had ik de PH-SVR geboekt, de Diamond DA40, voor een vluchtje.


Het geplande vluchtje werd alleen wat leuker omdat ik van de week een mailtje kreeg of de ouders van goeie vrienden mee konden. Sure they can!
Per mail e.e.a. afgesproken met Frits en Marion, een rondvlucht boven Zeeland zou het gaan worden.

Het weer was vandaag inderdaad super! Graad of tien, negen knopen wind uit 050 en een prachtig zicht. De vlucht boven Zeeland was dan ook een aangename bezigheid. Take-off van runway 06, daarna via Hotel de CTR uit, via Haamstede, Middelburg, Vlissingen, Goes, Kapelle, Yerseke en Tiengemeten weer terug naar Rotterdam, waar ik na 1 uur 10 weer de wielen op baan 06 zette. Was een fantastische vlucht met enthousiaste passagiers.

Happy landings!

Edit: lees net dit. Wasiknietdus. Wel vlak in de buurt...

3 opmerkingen:

Arjan zei

Well done chap!!!

Nu kan je geen onzin meer uitkramen over de radio ;)

Skycaptain Marz zei

Jees, joe woelt zink ded. But helaas... :)

Arjan zei

En toch een 6? Hmm, kennelijk waren ze in mijn tijd strenger ;)