“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci.

donderdag 14 maart 2013

Aanzoek op 1300 voet

Soms krijg je een heel leuk verzoek...

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Marcel (what's in a name). Hij had het leuke plan bedacht om zijn vriendin Els in de lucht boven Rotterdam ten huwelijk te vragen. Hij had er alleen nog een piloot en vliegtuig voor nodig. At your service!

Natuurlijk wilde ik daar aan meewerken en bedacht meteen hoe we dat zouden kunnen vastleggen, want er zijn maar een paar van die unieke momenten in je leven en tegenwoordig staat (bijna) alles op video. Met een GoPro camera was i.i.g. het beeld snel geregeld, alleen dat geluid....

Zoals iedereen die deze blog leest wel weet hebben we altijd headsets op in het vliegtuig. Enerzijds voor de communicatie met de toren en onderling, anderzijds tegen de herrie tijdens het vliegen. De GoPro heeft een ingebouwde microfoon, maar daar heb je dus tijdens het vliegen niet veel aan vanwege de omgevingsherrie. Er is wel een speciaal kabeltje om het ding op de intercom aan te sluiten, maar die heb ik (nog) niet.
Anyway, moest ik dus iets op verzinnen, want beeld zonder geluid bij een aanzoek kan natuurlijk niet.

Na een beetje speuren op internet worstelend door pagina's vol creatieve kabel oplossinkjes kwam ik bij de simpelste van allemaal. Men neme een extra headset, plugt de standaard iPhone koptelefoon (met microfoon) in de telefoon, stopt het microfoontje van de iPhone koptelefoon tussen de oorschelpen van de headset en voila, instant recording studio! Wel even zorgen dat de headset oorschelpen tegen elkaar aan bleven zitten (klittenband) want het moet een beetje geluiddicht afsluiten. De memo recorder app op de iPhone doet de rest. Ik kon dit thuis niet goed testen, maar waarom zou het niet werken?

6 maart was geprikt als datum. En zowaar, het weer werkte mee. Wel bewolkt, maar bijna geen wind en een zonnetje in aantocht. We have a go!
Ik was wat eerder op het vliegveld om het vliegtuig (PH-SVU) te controleren en voor te bereiden. Met name die 'speciale' headset moest goed aangesloten worden.Marcel en Els arriveerden een half uurtje later. Marcel had zelfs de vlucht als verrassing gehouden en Els had geen idee wat ze op Rotterdam Airport deed. Een surprise vakantie wellicht? Nee, een rondvlucht dus.  ;-)

Na de gebruikelijk briefing liepen we naar het toestel. Marcel en Els stapten beiden achterin (dat was later wel zo makkelijk voor Marcel natuurlijk) dus ik zat alleen op 'de bok'. Kwam op zich wel goed uit, want zo kon ik de speciale recording headset naast me leggen en in de gaten houden.
De geplande route liep vanaf Rotterdam via de A13 en Den-Haag zuid naar de kust, over de Maasvlakten en via de nieuwe waterweg en Rotterdam Centrum weer terug.

Nadat we opgestegen waren van baan 06 dus koers richting Den Haag door de rustige, turbulentie vrije lucht. Nog een leuk rondje bij de pier van Scheveningen en daarna richting Hoek van Holland. We vervolgden de route zoals gepland via de Maasvlakten en de Nieuwe Waterweg en bij de Euromast aangekomen vroeg ik aan de toren of we een rondje boven het Feyenoord stadion mochten draaien, vond Marcel wel een goed idee. Toen we dat ook gedaan hadden meldde ik maar aan de passagiers dat we via de Euromast terug zouden vliegen naar het vliegveld, want 'de vraag' was nog niet gesteld.
Die que kwam precies goed aan, want kort daarna stelde Marcel 'de vraag'. En Els zei ja!  ;-)

Aangekomen bij VRP punt papa kregen we van de toren de opdracht tot een linkerbocht voor een rechterhand circuit voor baan 06, in tegenstelling tot het normale circuit. Een extra stukje over de stad dus. De landing was strak op de baandrempel waarmee de proposal flight tot een einde kwam.

Meekijken? Dat kan...


Met het geluid is het best goed gekomen...  ;-)

Marcel en Els, gefeliciteerd en veel geluk!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hai, wat een leuk bericht en super dat je zoveel moeite hebt gedaan om het vast te leggen.

Groeten, Saskia (zus van marcel en aanstaande schoonzus van Els)